HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
INGREDIENCE:
- 1,5 kg hovězího zadního (ořech, loupaná plec, falešná svíčková, vrchní šál, váleček)
- 150 g uzeného špeku
- sádlo
- 40 g cukru
- 50 ml octa
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 150 g cibule
- 200 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- 1 střední jablko
- 1,5 l hovězího vývaru
- 250 ml smetany 33%
- sůl, divoké koření (nové koření, pepř celý, bobkový list, tymián)

Špek si nakrájíme na hranolky 0,5 x 0,5 cm a prošpikujeme jím rovnoměrně maso. Kořenovou zeleninu si nastrouháme nahrubo. Jablko nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli nakrájíme najemno. Do hrnce se silným dnem dáme rozehřát sádlo + olej. Maso, které jsme prošpikovali, osolíme a opepříme. Zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Po opečení vyndáme z hrnce, a do výpeku dáme opéct kořenovou zeleninu. Zeleninu opečeme dozlatova, přidáme cibuli a nakrájené jablko. Koření zavážeme do pytlíčku a přidáme do hrnce. Dále můžeme přidat zbytek špeku na kostičky. Přidáme cukr a hořčici, necháme rozpustit a zkaramelizovat. Poté přilijeme k základu ocet, který necháme vyvařit. Dále přilijeme bílé víno. Přidáme opečené maso a po chvíli zalijeme vývarem, aby maso bylo ze 2/3 ponořené. Stáhneme oheň na polovinu a necháme dusit. Případně můžeme vše dát v hrnci do trouby na 140 - 150 stupňů cca na 3 - 4 hodiny. V případě potřeby můžeme přilévat vývar. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením. Zbytek základu rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme smetanou a doladíme hustotu omáčky. Povaříme 15 minut, dochutíme solí, případně cukrem či citronem. Maso nakrájíme. Podáváme s brusinkami a houskovým či karlovarským knedlíkem.