HOVĚZÍ VÝVAR

INGREDIENCE:
- 3 l vody
- 0,5 kg hovězích žeber s masem
- 0,5 kg morkových kostí
- 1,5 kg kostí (harfy)
- 300 g mrkve
- 300 g petržele
- 300 g celeru
- 200 g pórku
- bylinky: petržel (plochá, kadeřavá), libeček
- sůl, několik kuliček nového koření a pepře, pár bobkových listů
Připravíme si pekáč s pečícím papírem, do něj vyskládáme žebra, kosti a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše zapečeme v troubě na 180 st. cca 30 min., do zlatova. V hrnci (ideálně hrnec na pomalé vaření) opražíme koření, přidáme opečené maso a zeleninu, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme bylinky a necháme pomalu vařit (probublávat) ideálně 12 - 18 hodin. Dlouhým pomalým vařením docílíte silného tmavého vývaru. Po uvaření vývar scedíme, obereme maso z kostí, které natrháme případně pokrájíme. Pokud z vývaru budeme dělat polévku uvaříme si novou zeleninu (syrovou kořenovou zeleninu si nahrubo nastrouháme a uvaříme ve vývaru) a nudle.