HOVĚZÍ VÝVAR

20.02.2023

INGREDIENCE:

- 3 l vody

- 0,5 kg hovězích žeber s masem

- 0,5 kg morkových kostí

- 1,5 kg kostí (harfy)

- 300 g mrkve

- 300 g petržele

- 300 g celeru

- 200 g pórku

- bylinky: petržel (plochá, kadeřavá), libeček

- sůl, několik kuliček nového koření a pepře, pár bobkových listů

Připravíme si pekáč s pečícím papírem, do něj vyskládáme žebra, kosti a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše zapečeme v troubě na 180 st. cca 30 min., do zlatova. V hrnci (ideálně hrnec na pomalé vaření) opražíme koření, přidáme opečené maso a zeleninu, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme bylinky a necháme pomalu vařit (probublávat) ideálně 12 - 18 hodin. Dlouhým pomalým vařením docílíte silného tmavého vývaru. Po uvaření vývar scedíme, obereme maso z kostí, které natrháme případně pokrájíme. Pokud z vývaru budeme dělat polévku uvaříme si novou zeleninu (syrovou kořenovou zeleninu si nahrubo nastrouháme a uvaříme ve vývaru) a nudle.