PEČENÁ HOVĚZÍ ŽEBRA

24.02.2023

INGREDIENCE:

- vyzrálá hovězí žebra

- 2 velké cibule

- 150 g mrkve

- 150 g petržele

- 100 g celeru

- 100 g rajčatového protlaku

- 0.5 l černého piva

- sádlo, sůl, pár kuliček nového koření a černého pepře, 3 bobkové listy

Cibuli nakrájíme na měsíčky, kořenovou zeleninu na kolečka, celer na kostky. Vše orestujeme na sádle. Přidáme protlak a cca 3 minuty restujeme. Vše zalijeme pivem, připadně ještě přilijeme vodu. Do rozmíchaného základu přidáme žebra, koření a osolíme. Žebra musí být ze 3/4 ponořená. Pekáč vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 2,5 hod. Potom dopékáme odklopené při 160 stupních do měkka. Během pečení hlídáme, aby se nám tekutina nevypekla. V případě, že je výpek řídký, dohustíme ho jíškou či nastrouhanou bramborou. Případně dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.